Zelfreinigende filters

Wij leveren Schraapfilters

Van Borselen heeft een volledig programma zelfreinigende filters voor diverse toepassingen:

Schraapfilters voor toepassing in bijvoorbeeld lakken, dispersies, lijmen, oliën, zowel met externe messen alsook met plunjer uitvoering.
Bernoulli zelfreinigende filters voor koelwater vanaf ca. 50 m3/u.
Autoclean zelfreinigende filters al meer dan 50 jaar in gebruik voor toepassing in olie en brandstoffen.

Zelfreinigende filters
Beroulli zelfreinigend filters / Bernoulli filter / Backflush water filter, Bernoulli Filters

Het zelfreinigende automatische filter (Bernoulli Filters) is geschikt voor een groot aantal toepassingen. Het is een zelfreinigend en onderhoudsvrij filter en wordt gebruikt om verontreinigende deeltjes te verwijderen uit sterk vervuild koel- en proceswater en andere vloeistoffen, bijv. uit natuurlijke waterbronnen (zeewater, rivierwater) en verwarmings- en koelsystemen en -processen.

 

 

Bernoulli Filter

De werking van een Bernoulli filter. 

A.De spoelprocedure wordt gestart door een timerinstelling of geactiveerd door een drukverschilsensor voordat een verstopping van de filterkorf een vermindering van de doorstroming  veroorzaakt.

B. In de voorspoelfase wordt de spoelklep geopend en worden grotere deeltjes weggespoeld.

C. Tijdens het spoelen komt een speciaal gevormde spoelschijf op een pneumatische cilinder in de filterkorf en creëert een spleet tussen de schijf en de filterkorf.

D. Als de stroomsnelheid plaatselijk rond de schijf toeneemt, wordt de statische druk volgens het principe van Bernoulli verlaagd en wordt de richting van de stroming omgekeerd, waardoor deeltjes vrijkomen die aan het oppervlak van de filterkorf vastzitten.   

                                                                                                                        

Schraapfilter

Het VB zelfreinigend schraapfilter is het alternatief voor wegwerpfilters. Het is een zeer economische en milieuvriendelijke filtermethode. Het systeem is ideaal toepasbaar in een waterhoudende en visceus medium en wordt veel gebruikt als zelfreinigende waterfilter.

Dit moderne onderhoudsvrije filtersysteem biedt de volgende voordelen:

 • Geen onderbreking maar continu zelfreinigend automatisch filtersyteem;
 • Zeer rendabel doordat geen vervangende elementen worden toegepast;
 • Terugverdientijd circa 6 maanden na installatie; Filterfijnheid vanaf 30 tot 500 mµ.
 • TÜV- / ASME-, PED- en Code- / STOOMWEZEN KEUR
 • Elektrische- of pneumatische aandrijving
 • Testfilters voor dit flexibele systeem zijn beschikbaar.

Overige Informatie:

Zelf reinigende filters zijn de iedeale oplossing voor mensen die opzoek zijn naar een filter, maar hier geen omkijken naar willen hebben. Zelfreinigende filters worden in tal van industrien ingezet. Zo kunnen wij zelfreinigende filters leveren voor het filtreren van water, maar ook voor chemische toepassingen. Daarnaast hebben wij zelfreinigende filters welke geschikt zijn voor voeding en medicatie. Door ons zeer grote assortiment zelfreinigende filters zijn wij altijd instaat om voor uw process het optimale filters te kiezen.  Een Zelfreinigende filter is een van de meest economische oplossingen doordat u geen werwerp filters meer hoeft te gebruiken en er bijna geen onderhoud aan nodig is. Hierdoor om worden veel zelfreinigende filters gebruikt als een zelfreinigende waterfilter.    

 

                      

Tien belangrijke vragen een automatic self cleaning filter

 1. Hoe werkt het automatische zelfreinigingsproces van het filter?
  Het filter maakt gebruik van sensoren om de verontreinigingsniveaus te detecteren en activeert vervolgens het reinigingsmechanisme op basis van vooraf ingestelde parameters, zoals drukverschil of tijdsintervallen.
 2. Welke soorten verontreinigingen kan het filter verwijderen?
  Het filter kan diverse deeltjes verwijderen, zoals zand, stof, slib, metaaldeeltjes en organische materie.
 3. Op welke industriële gebieden wordt een automatic self cleaning filter het meest toegepast?
  Het filter wordt veel gebruikt in de waterbehandeling, olie- en gasindustrie, chemische industrie en in de voedingsmiddelen en drank industrie. 
 4. Hoe vaak moet het filter worden gereinigd?
  De frequentie van het automatische reinigingen kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van de toepassing. In sommige gevallen kan het filter zichzelf continu reinigen.
 5. Welke soorten automatische reinigingsmechanismen worden het meest gebruikt?
  De meest voorkomende zelfreinigende filters zijn: automatisch backflush filters, bernoulli filters, Schraap filters of roterende borstels.  
 6. Hoe zorgt het filter ervoor dat de reiniging het filtermedium niet beschadigt?
  Het filtermechanisme is ontworpen om de reiniging zo te regelen dat het filtermedium niet beschadigd raakt tijdens het proces.
 7. Kan het automatisch zelfreinigend filter worden geïntegreerd met bestaande systemen?
  Ja, het filter kan vaak worden geïntegreerd in bestaande filtratiesystemen, wat de installatie eenvoudiger maakt.
 8. Zijn er bepaalde vloeistoffen of gassen die het filter niet kan zuiveren?
  Over het algemeen kan het filter een breed scala aan vloeistoffen en gassen zuiveren, maar specifieke chemische compatibiliteit moet worden gecontroleerd voor de beste prestaties.
 9. Hoe zit het met het energieverbruik van het automatisch zelfreinigend filter?
  Het energieverbruik is minimaal, vooral omdat de automatische reiniging alleen wordt geactiveerd wanneer nodig, waardoor energie wordt bespaard.
 10. Zijn er specifieke veiligheidsmaatregelen die moeten worden genomen bij het werken met dit type filter?
  Ja,  het werken met een automatic self cleaning filter moeten alle relevante veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen, zoals het volgen van de instructies van de fabrikant en het naleven van de juiste onderhoudsprocedures.